Fizioterápia a kutyák világában

A mozgásszervi megbetegedések, az utóbbi években igen erőteljesen megmutatkozott az állatok világában is. Számtalan ortopéd szakorvos küzd azért, hogy ezek az állatok visszanyerjék fájdalommentes életüket. Előfordul, hogy a műtét megelőzhető, ha a gazdi szemfüles és még egy nagyobb trauma előtt elviszi kedvencét az állatorvoshoz, ám sajnos egyelőre csak a baj bekövetkeztével jutnak el orvoshoz az állatok.

A tapasztalt ortopéd szakorvosok tudják azt, hogy a műtét önmagában sajnos nem elég egy sérült állat felépüléséhez, így már sokszor a műtét előtt javasolják a gazdiknak, hogy keressenek fel egy kisállat/kutya–fizioterapeutát, aki majd segít kedvencüknek a fiziológiás járáshoz közeli, fájdalommentes jármódot visszaállítani.

A kutya-fizioteraputák - akár csak a humán fizioterapeuták - , elsősorban a természet adta energiákat használják fel a gyógyításhoz, amely ma már fantasztikus, modern eszközparkkal is kivitelezhető.

A fizioterápiás kezelés egyik legalapvetőbb gyakorlata a masszázs, ami számos kiváló tulajdonsága mellett, mondhatni a legjobb fájdalomcsillapító módszer, ám önmagában keveset használjuk. Egy-egy mozgásszervi rehabilitációnál nagyon fontos, hogy az állapotfelmérést követően a terapeuta felállítson egy egyedi terápiás tervet, amelyben teret kapnak a passzív kimozgatások, a manuál terápia, az aktív torna, a streching, esetenként hidroterápia vagy épp elektromos-, mágneses- és lézeres kezelések.

Állapotfelmérésre azután kerül sor, miután az állat járt szakorvosnál, ugyanis a terapeutának szüksége van az orvos által felállított diagnózisra is ahhoz, hogy a terápiás tervet elkészítse, így az első útja a gazdinak mindig az állatorvoshoz kell, hogy vezessen.

Állapotfelmérésnél a terapeuta „megvizsgálja” kis páciensét, majd állapotához mérten elkészíti a számára legmegfelelőbb, komplex terápiás tervet, amelyben nem csak neki, hanem a gazdinak is jelentős szerepe van. Már az első alkalommal nagyon sok információt kell befogadnia a gazdinak és el kell sajátítania a házi feladatok kivitelezését.

Milyen esetekben alkalmazható a fizioterápia?

Megelőzésre

Sportkutyák álló- és teljesítőképességének növelésére

Izom-, ín-, ízület problémákra

Degeneratív mozgásszervi betegségekre

Műtétek (neurológiai, ortopéd) előtt-után

 Időskori mentálhigiénés és fizikai problémákra

Fájdalom és mozgásbeszűkülés esetén

Mozgásszervi funkciók helyreállítására és megtartására